Vytvorenie pastvín je snom každého majiteľa koní alebo konského areálu.

Mnoho ľudí to však vzdá, pretože nemá dostatok priestoru. Samozrejme, čím viac miesta, tým lepšie a tým viac pastvy pre kone. Ale aj na malom priestore sa dá vytvoriť drobná pastvinka, ktorá poskytne vašim koňom rozptýlenie aspoň na chvíľku, alebo odmenu po práci, alebo kvalitnú výživu v procese rekonvalescencie… a zároveň zlepší životné podmienky vám aj vašim koňom (skrášlenie priestoru, klíma, produkcia kyslíka … povieme si o tom viac).

Vy, čo patríte k tým šťastným a máte dostatok priestoru, dúfam, že vám tieto riadky pomôžu a uľahčia vytvorenie pastvín a prácu pri ich spravovaní.

Pokúsime sa s vami podeliť o tie najpodstatnejšie informácie, aby ste sa mohli pustiť do tvorby pastvín čo najskôr, bez väčších komplikácii, ako aj o naše skúsenosti, pokusy a omyly, ako aj úspechy pri tvorbe našich pastvín.

Budeme radi, ak nám napíšete a podelíte sa s nami o to, ako sa vám darí, s akými problémami sa stretávate, na čo ste v týchto riadkoch našli odpoveď a čo by vás ešte zaujímalo.

V sérii alchýmia pastvín si povieme o:

  • Výhodách pastvín: pre kone, ľudí a životné prostredie.
  • Pôde, jej degradácii a spôsoboch ako ju zlepšovať a udržať, aby dokázala produkovať kvalitnú pastvu.
  • Rastlinách na pastvinách: aké rastliny, prečo, kedy sú pripravené na spásanie, kedy sú pre kone bezpečné a kedy nie (z hľadiska hladiny cukrov a škrobov). Posvietime si aj na burinu a snáď sa dostaneme aj k jedovatým rastlinám.
  • Vytvorení pastviny a o tom, ako sa o ňu správne starať. O rôznych spôsoboch spásania, aby z nej kone mali čo najväčší a najdlhší úžitok.